Днес от 17.30 ч.  в Регионална библиотека Никола Фурнаджиев“ се 

...
Днес от 17.30 ч.  в Регионална библиотека Никола Фурнаджиев“ се 
Коментари Харесай

Библиотеката реди патриотична изложба

Днес от 17.30 ч.  в Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев “ се  открива изложба  с произведения на деца, взели участие в конкурс на тематика „ 140 години от  Освобождение на България “.В него се включиха близо 100 деца от Община Пазарджик, разпределени в три възрастови групи: I – IV клас, V – VII клас, VIII – XII клас. В състезанието вземат участие възпитаници от няколко учебни заведения в Община Пазарджик, само че най-активни бяха възпитаниците на НУ „ Отец Паисий “.
Идеята на този конкурс е освен да се означи годишнината от това значимо събитие – Освобождението на България от османско владичество, само че и да възпита у подрастващите интерес и обич към българската история, да запази българския дух и еднаквост, непокътнати през вековете.

В деня на откриването на изложбата година, уредниците на състезанието ще разгласят и имената на участниците, класирани на I-во, II-ро и III-то място в трите възрастови групи.

Събитието отбелязва и 11 май - Професионалния празник на българските библиотекари. Тази дата в началото е отредена от Българската православна черква за честване на славянските първоучители - Светите братя Кирил и Методий, само че с смяната на календара честването се реалокира на 24 май - Денят на българската култура, просвета и на славянската книжовност. От 2006 година с решение No 344 на Министерския съвет, 11 май се афишира за професионален празник на библиотекарите.
Най-ценното в една библиотека постоянно са били книгите и нейните библиотекари. Тъй като една библиотека без библиотекар би представлявала един огромен склад на книги, помещение без душа, може би и без светлина. Ролята на библиотекаря постоянно е била да резервира насъбраното завещание на цивилизацията за бъдещето, да запази българщината, да търси най директната и нужна връзка сред предишното и днешните провокации на времето. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР